De Luchtreiziger Ballonvaarten

 

Veiligheid is méér dan een stempel

Natuurlijk stelt de Nederlandse overheid hele strenge eisen aan alle luchtvarenden. Ook De Luchtreiziger Ballonvaarten voldoet aan al deze eisen en heeft haar luchtballonmaterialen tiptop gekeurd en in orde. En ook bij ons zijn alle piloten volledig gebrevetteerd en hebben ze ruime ervaring.

Veel ballonvaartbedrijven maken graag een volledige opsomming van al hun activiteiten met betrekking tot veiligheid & ballonvaren. Jaarlijkse ballonkeuringen, EHBO-cursussen, luchtwaardig en gecertificeerd materiaal, aanvullende richtlijnen van de KNVvL of PBN en noem maar op. Maar er valt méér te melden over veiligheid & ballonvaren dan een opsomming van technische lijsten alleen.

Ben je geïnteresseerd in uitgebreide informatie over veiligheid & ballonvaren en onze visie daarop, lees dan verder:

Stralend weer of ....
Het weer en vooral de wind is vaak een goede vriend van de ballonvaart. Immers, een luchtballon vaart volledig op de wind. In het weer kunnen echter krachten zitten die je wat minder als een 'vriend' kunt beschouwen. Een veilige ballonvaart zit hem vooral in de beslissing van de piloot om bij een bepaald weertype wel of niet te gaan. Hoewel het annuleren van een ballonvaart wegens slecht weer vaak een teleurstelling is, brengt het wel de mogelijkheid met zich mee om bij goed weer een tweede poging te ondernemen. Veel andere buitenactiviteiten 'vallen-in-het-water' bij slecht weer. Een ballonvaart niet, die wordt verplaatst. Vaak zien we dat erg commerciele ballonvaartbedrijven sneller beslissen om de ballonvaart toch door te laten gaan bij een minder geschikt weertype. De Luchtreiziger Ballonvaarten vaart uitsluitend bij voldoende zicht, goede wind en dus alleen bij rustig en geschikt ballonvaartweer.

Ballonvaren in bekend gebied is veel veiliger. Waarom?
Ballonvaarders zijn zichtvliegers. Dit betekent dat de piloot bijvoorbeeld tijdens de start en de landing zelfstandig inschattingen maakt over de te nemen vliegacties. Zijn instrumenten geven hem uitsluitend informatie over bijvoorbeeld hoogte of snelheid. Bij een instrumentvlieger daarentegen vertaald de computer de gegevens van de instrumenten in de te nemen vliegacties. De instrumentvlieger controleert hoofdzakelijk de automatische piloot, de zichtvlieger vliegt zelf. Hoe beter een piloot zijn gebied kent, des te beter hij in staat is om de ballonvaart veilig uit te voeren. Een lokale ballonvaarder heeft nu eenmaal meer informatie over zijn gebied dan een 'vreemde' ballonvaarder. De lokale ballonvaarder heeft dus veel meer kennis voorhanden waarop hij zijn (vlieg)beslissingen baseert.

De Luchtreiziger Ballonvaarten uit Vlaardingen heeft zich gespecialiseerd in ballonvaren in Zuid-Holland. Door onze ruime kennis van dit complexe gebied zijn wij beter in staat om hier veilig te ballonvaren.

Vertrekken van een voorkeurslocatie, leuk maar....
De ballonvaart wordt in toenemende mate geconfronteerd met de wens van passagiers om vanaf hun voorkeurslocatie op te stijgen. Maar veilig opstijgen vanaf een voorkeurslocatie is echt een vak apart.
Onder druk van concurrentie wordt steeds vaker zo'n ballonvaart op voorhand toegezegd, zonder dat er al betrouwbare gegevens over het weer beschikbaar zijn. Onveilig dus! Een luchtballon vaart namelijk op de wind en is volstrekt niet te sturen. Als de luchtballon de verkeerde kant op vaart kunnen er gemakkelijk gevaarlijke situaties onstaan, omdat er dan ergens in moeilijke gebied geland moet gaan worden.
De Luchtreiziger Ballonvaarten hanteert de zogenaamde 'veilige-afroeplijst-voor-voorkeurslocaties'. Indien de wind gunstig en veilig is voor een ballonvaart vanuit laten we zeggen Rotterdam, dan nemen we contact op met de passagiers die zich hiervoor hebben ingetekend. Als zij en wij die avond beschikbaar zijn kunnen we hun wens zonder veiligheidsstress in vervulling laten gaan.

Toenemende concurrentie kent ook z'n schaduwkant
Onder druk van toenemende concurrentie wordt er in den lande nogal eens onder de kostprijs gevaren. In de media hebben we gezien dat prijsvechtende vliegmaatschappijen vaak niet meer aan hun veiligheidseisen kunnen voldoen, simpelweg omdat ze het geld er niet meer voor hebben. Veiligheid heeft nu eenmaal een prijs. Ben je teveel gericht op het ballonvaren met de allergoedkoopste prijsvechter, weet dan dat dit ten koste van veiligheid en service kan gaan. 
Natuurlijk hanteren wij ook last-minute-tarieven en doen we ook aan verkoopacties, maar deze gaan nooit zover dat we geen veiligheidsmaatregelen meer zouden kunnen bekostigen.
Laat goedkoop geen duurkoop worden!

Kleine vaarten met een 'groot' brevet
Een ballonvaarder bouwt ervaringsuren op in een kleine ballon met weinig passagiers. Met het klimmen van de ervaringsuren mag de ballonvaarder een steeds grotere luchtballon 'besturen'. Beginnende ballonpiloten maken hun eerste ervaringsuren vooral met kleine privé-groepen. Echter hoe meer ervaring een piloot heeft, hoe veiliger de ballonvaart uitgevoerd kan worden. 
Wij werken met gebrevetteerde piloten die allen ruime ervaring hebben. Wij zetten voor kleine luchtballonnen ook piloten in met veel ervaring. Onze piloten varen dus zowel op grote als op kleine luchtballonnen.

 

 
naar boven